,

Vad är skillnaden på väder och klimat?

”Hur kan det vara global uppvärmning när det är iskallt i dag?”

Många blandar ihop väder med klimat och visst hör det på sätt och vis ihop – här kör vi en kort förklaringen på skillnaden mellan väder och klimat. 

Skillnaden mellan väder och klimat är i huvudsak ett mått på tid. Klimat beskriver de långsiktiga genomsnittliga väderförhållanden (t ex temperatur, nederbörd och fuktighet) för en viss region och tidsperiod, som till övervägande del är runt 30 år.

VÄDER

Vädret handlar om kortsiktiga (minut för minut, timme till timme, dag för dag och månad till månad) förhållanden i atmosfären.

Där beskrivs komponenterna i vädret som solsken, regn, moln, vind, hagel, snö, slask, åska, etc. Varje dag när du vaknar, innan du börjar din dagliga rutin, kommer du antagligen titta ut genom fönstret och kontrollera väderprognosen för just den dagen.

”Blir det varmt idag? Ska jag bära solglasögon? Kommer det blåsa? Ska jag ta med ett paraply?”

Meteorologi

är studiet av vädrets processer och prognoser. Den är baserad på ett flertal omfattande mätningar som samlats in från regnmätare (indikerar senaste nederbörd), termometrar (för temperatur), anemometrar (för vindhastighet), vindflöjlar (för vindriktningen), barometrar (för lufttryck) och hygrometrar (för fuktighet) , såväl som data från satelliter. Mätningar som samlats in under en region, tillsammans med observationer på en kontinental skala, kan sedan användas för att förutsäga om det främre systemet kommer att röra sig över landet (eller visst område) eller om samma väder kvarstår under längre tid.

KLIMAT

Klimat däremot, skiljer sig runt planeten, och styrs huvudsakligen av energi från solen som är spridd över ytan på Nord- och Sydpolen och koncentreras vid tropikerna. Solens energi varier beroende på höjd. Luften är svalare på högre höjder eftersom de flesta av solens energi absorberas av land och hav, värmer upp luften nära den, och den tunnare atmosfären på högre höjder tvingas expandera, vilket orsakar en dispersion av värme. Det är därför det skiljer sig så mycket i temperatur mellan Antarktis eller Himalaya jämfört med Sahara eller Karibien.

Klimatologi

är läran om klimatet och studier av dessa klimategenskaper utöver de mer komplexa beteendet hos atmosfären som är starkt påverkad av marken, havet och kemiska reaktioner. Forskare undersöker klimatet, dess orsaker och fenomen – ”vädrets statistik”. Man studerar också hur den långsiktiga trenden hos vädrets dynamik i förhållande till atmosfäriska förhållanden är. Klimatologi studerar väderförändringar över tid såväl lokalt,regionalt och som globalt. Detta både naturliga såväl som mänskligt inducerade klimatförändringar. Klimatologi studerar historiska förändringar för att kunna förutsäga framtida klimatförändringar.

De senaste årtiondena, när frågor om människans påverkan av jordens klimat varit på agendan har vetenskapsgrenen utvecklats snabbt.

4 Comments

Leave a Reply
 1. Upcoming New Releases: Going with a similar concept above, when you have an associate in radio or are
  simply really ahead in the curve musically, you can prodduce a site
  that lists and describes the upcoming new album releases.
  If onne is careful to not offend, create or she
  could generate a huge number of new readers. The
  informal kind of a blo gives Internet consumers to be able to become familiar with those who are behind the company better, that
  makes it eadier to allow them to trust you and spend
  monney on your site.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

femton + två =