,

Vad är Klimatförändring?

Grundläggande information om klimatförändringarna

Klimatförändringarna är här

Vår jord värms. Jordens medeltemperatur har stigit under det senaste århundradet, och beräknas stiga ytterligare under de kommande hundra åren. Små förändringar av den genomsnittliga temperaturen på planeten kan leda till stora och potentiellt farliga förändringar i klimat och väder.

Bevisen är tydliga. Stigande globala temperaturer har åtföljts av förändringar i väder och klimat. På många platser har man sett förändringar i nederbörd, vilket resulterat i fler översvämningar, torka, eller intensiv regn, samt mer frekventa och allvarliga värmeböljor.

Jordens oceaner och glaciärer har också upplevt några stora förändringar – oceaner värms upp och blir surare, isarna smälter fortare och havsnivån stiger. Eftersom att dessa, och andra förändringar väntas bli mer uttalade under de kommande decennierna, så kommer detta sannolikt leda till en utmaning för vårt samhälle och vår miljö.

 

Vad är egentligen Klimatförändring och Global uppvärmning?

View of Earth from space

Den globala uppvärmningen hänvisar till den senaste och pågående ökningen av den globala medeltemperaturen nära jordytan. Detta orsakas främst av ökande koncentrationer av växthusgaser i atmosfären. Den globala uppvärmningen gör att klimatmönster förändras. Men det är viktigt att tänka på att den globala uppvärmningen endast utgör en aspekt av klimatförändringen.

Klimatförändring avser all väsentlig förändring i mätningar av klimatet som varar under en längre tid. Med andra ord omfattar klimatförändringar sådant som stora förändringar i temperatur, nederbörd, eller vindförhållanden som uppstår över flera decennier eller längre.

Människan är i mångt och mycket ansvariga för klimatförändringarna

Över det senaste århundrandet har mänsklig aktivitet frisläppt stora mängder med koldioxid och andra växthusgaser ut i atmosfären. Majoriteten av dessa gaser kommer från förbränning av fossila bränslen för att producera energi. Men även skogsskövling, industriella processer och en del jordbruk har också bidragit väl till detta.

Emissions at sunset

Växhusgaserna är som en filt över jorden som fångar in energi i atmosfären och gör den värms upp. Detta fenomen kallas växthuseffekten och det är egentligen helt normalt och nödvändigt för att något ska kunna leva på jorden. Däremot kan en onaturlig uppbyggnad av växthusgaser ändra jordens klimat och leda till farliga effekter på människors hälsa och välbefinnande samt påverka ekosystemen.

De val vi gör idag kommer ha effekt på hur mycket växhusgaser vi sänder ut till atmosfären inom den närmaste framtiden och åren som kommer.

Lär er mer om orsakerna till klimatförändringarna här.

Klimatförändringarna drabbar alla

Våra liv är kopplade till klimatet. Människans samhällen har anpassats till relativt stabilt klimat, vilket vi har haft sen senaste istiden som tog slut för flera tusen år sedan. Ett varmare klimat kommer att innebära förändringar som påverkar vår tillgång till vatten, vårt jordbruk, energitillgångar, transportsystem, infrastrukturer, vår miljö och även vår egen hälsa och vår säkerhet.

Vi kan minska riskerna med klimatförändringarna

Genom att göra val som minskar på utsläppen och förbereda oss för dom förändringar som redan är på väg, så kan vi minska riskerna genom klimatförändringarna. Våra beslut idag skapar den världen våra barn och barnbarn ska leva i.

Hands on a globe

Vad kan jag göra?

Du kan faktiskt göra något! Ta små steg till en början. Börja i hemmet, på vägarna, på din skola eller ditt kontor och minska din påverkan på klimatet. Många av dessa steg sparar dig pengar och kan även förbättra din hälsa! Man kan också engagera sig i organisationer, lokala aktörer, skolprogram och egna aktiviteter och tävlingar.

Börja med att fundera hur stort fotavtryck du har på klimatet. Detta gör du enklast genom en Footprint Kalkylator.

Link to EPA’s Household Carbon Footprint Calculator

Sen kan du börja steg för steg och hitta sätt att minska ditt avtryck genom enkla dagliga små aktioner.

12 Comments

Leave a Reply
 1. Hi there! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website?

  I’m getting fed up of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at options for another platform.
  I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

 2. Fantastic goods from you, man. I have understand your stuff
  previous to and you’re just too excellent. I really like what you have acquired here,
  certainly like what you are stating and the way in which you say it.
  You make it enjoyable and you still care for to keep it smart.
  I cant wait to read far more from you. This is really a
  great site.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

15 − 1 =