, ,

Uppvärmningen av Arktis: Forskare oroade över ”galna” temperaturstegringar

Rekordvärmen i Arktis denna månad kan vara en mycket udda händelse, men experterna varnar för att denna värmesituation trots allt är något helt unikt.

En alarmerande värmebölja i den solfria arktiska vintern orsakar snöstormar i Europa, vilket tvingar forskare att ompröva även sina mest pessimistiska prognoser av klimatförändringen.

Trots att det ännu kan visa sig vara en unik händelse är det främsta problemet att den globala uppvärmningen tunnar ut polarvirveln, de kraftfulla vindar som en gång isolerade kylan till de frusna norra trakterna.

Nordpolen får inget solljus fram till mars, men ett tillflöde av varm luft har denna månad höjt temperaturerna i Sibirien med så mycket som 35 grader över historiska medelvärden. Grönland har redan upplevt 61 timmar över fryspunkten under 2018 – mer än tre gånger så många timmar som föregående år. Luttrade observatörer har beskrivit vad som händer som ”galet”, ”konstigt” och ”helt enkelt chockerande”.

”Detta är en anomali bland anomalier. Det är tillräckligt långt utanför det historiska spektrumet för att vara mycket oroande. Det tyder på att ytterligare överraskningar väntar oss om vi fortsätter att ”peta på det odjur som klimatet är”, säger Michael Mann, chef för Earth System Science Center på Pennsylvania State University. ”Arktis har alltid betraktats som en varningsklocka på grund av att den onda cirkel som förstärks av människans bidrag till uppvärmning blir särskilt tydlig i den här regionen. Och detta skickar ut en tydlig varning.”

Jesper Theilgaard, en meteorolog med 40 års erfarenhet och grundare av webbplatsen Climate Dissemination, säger att de senaste trenderna ligger utanför tidigare uppvärmning. ”Utan tvekan ger dessa händelser problem för människor och natur. Skiftande regn och snö – avsmältning och frost gör ytan isig och därför svårt för djur att hitta något att äta. Att vara bosatt i sådana miljöer med skiftande vädertyper kan vara mycket svårt.”

Andra varnar för att det är för tidigt att se detta som ett stort skifte jämfört med gällande prognoser. ”De nuvarande exemplen på 20 grader eller mer över genomsnittet som upplevs i Arktis beror nästan säkert för det mesta på naturlig variation,” säger Zeke Hausfather i Berkeley Earth. ”Även om den underliggande uppvärmningen av jorden drivit på, har vi inga starka bevis för att faktorerna som orsakar de temporära variationerna i Arktis temperatur ökar då jorden värms upp. Om något, visar klimatmodeller på att motsatsen är sant, nämligen att vintrarna på högre breddgrader kommer att variera något mindre då jorden värms upp.”

Även om det är för tidigt att veta om övergripande prognoser för arktisk uppvärmning bör ändras, ökar de senaste temperaturobservationerna osäkerheten, vilket kan få till effekt att det påverkar klimatförändringen negativt.

Läs mer om detta i The Guardian.

2 Comments

Leave a Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

5 + sex =