, ,

Tre graders uppvärmning hotar sänka världsstäder

 

Hundratals miljoner stadsbor runt om i världen står inför att deras städer översvämmas av stigande havsvatten om de senaste FN-varningarna för en tregradig ökning av den globala uppvärmningen blir verklighet, enligt en analys av aktuella data som The Guardian gjort.

Berömda stränder, kommersiella områden och kustnära jordbruksmarker kommer att hotas vid denna förhöjda nivå av temperaturen. Dessa klimatförändringar, som FN varnade för i veckan, är en väldigt sannolik framtid om inte världens länder minskar sina koldioxidutsläpp.

Data, från forskare tillhörande Climate Central-gruppen, som analyserats av journalister från The Guardian visar att tre graders global uppvärmning i slutändan skulle leda till stigningar av havsnivån på kanske två meter. Städer från Shanghai till Alexandria och Rio till Osaka är bland de värst drabbade. Miami skulle översvämmas – liksom hela nedersta tredjedelen av den amerikanska staten Florida.

The Guardian har samtidigt funnit att lokala förberedelser för att motverka en sådan utveckling är lika tillfälliga och ostrukturerade som internationella insatser för att förhindra att det händer. I sex av de kustregioner som mest sannolikt kommer att drabbas har regeringens planerare bara så sakta börjat ta tag i den enorma uppgiften som förestår – och i vissa fall har ingenting gjorts.

Åtgärderna sätts in i en alltför för långsam takt, enligt FN: s miljöprogram. I sin årliga utsläppsrapport, som presenterades på tisdagen, slog det internationella organet fast att regeringarnas åtaganden var bara en tredjedel av vad som behövdes. Icke-statliga aktörer som städer, företag och medborgare kan bara delvis fylla detta tomrum, vilket får uppvärmningen att hålla sin kurs mot en temperaturstigning på tre grader, bortom eller i slutet av detta sekel, konkluderar rapporten.

FN: s miljöchef, Erik Solheim, sade att framstegen sedan Parisavtalet trädde i kraft har varit otillräckliga. ”Vi befinner oss fortfarande i en situation där vi inte gör tillräckligt för att rädda hundratals miljoner människor från en eländig framtid.”

Läs mer i The Guardian.

4 Comments

Leave a Reply
  1. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d without a doubt donate
    to this excellent blog! I suppose for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account.
    I look forward to new updates and will share this blog with
    my Facebook group. Chat soon!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tre + elva =