, ,

Textilåtervinning för klimatet

I Mölndal pågår ett projekt där många idéer verkar för att återvinna textil på ett effektivt och miljövänligt vis. Exempelvis kan handdukar bli bildelar och bomull kan bli till viskos.

I Sverige köper vi ungefär 13 kilo kläder och textil per person och år för att sedan slänga i genomsnitt 7,6 kilo textil i soppåsen. Att producera en t-shirt ger utsläpp på runt 4-10 kilo växthusgaser och produktionen kräver nästan 1500 liter vatten och ett kilo (!) kemikalier.

Enligt flera artiklar i Dagens Nyheter, så är textilier den fjärde största källan till svenska utsläpp av växthusgaser. Det bästa man kan göra är därför att använda sina kläder många gånger, laga saker som kan lagas, byta med andra när man tröttnat, handla second hand och även återvinna textilierna.

I Dagens Nyheter kan Ni läsa mer om återvinningen i det nystartade projektet hos forskningsinstitutet IVF i Mölndal. Där är syftet att hitta metoder för att återvinna textilier på ett effektivt sätt och att skapa produkter med höga värden. Ni hittar artikeln här, samt i dagens papperstidning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tre × 5 =