, , , ,

Svenskar oroar sig för nedskräpningen i haven

 

Nio av tio svenskar oroar sig för att mängden plast och skräp i haven ökar, och nästan sju av tio uppger att de upplever att mängden skräp och plast i haven och längs stränderna har ökat jämfört med för tio år sedan. Samtidigt agerar majoriteten för att minska sin plastkonsumtion. Det visar en SIFO-undersökning som utförts på uppdrag av Världsnaturfonden WWF.

Varje minut töms motsvarande en lastbil full med plast i haven. Först på senare tid har problemet kommit upp till ytan. Senast i våras släppte forskare bilder från en obebodd ö i Stilla havet där krabbor hade byggt bon i gamla sminkburkar och dockhuvuden – ett oroväckande bevis på hur illa vi tar hand om vår miljö och våra hav, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Majoriteten av de tillfrågade i undersökningen uppger att de gör aktiva val för att minska sin plastkonsumtion; tre av fem svenskar undviker att köpa plastpåsar, och nästan lika många har med sig tygpåse när de går och handlar. Mer än varannan svensk uppger att de har minskat sin användning av engångsartiklar i plast.

Undersökningen genomfördes 8-14 september 2017 av SIFO på uppdrag av WWF. Totalt svarade 1011 personer i åldrarna 18-79 år.

Läs mer om undersökningen på Världsnaturfondens hemsida.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 + 4 =