, ,

Stockholm har fått eldrivna mini-taxis

En av veckans diskussioner om trafiken i Stockholms innerstad är lanseringen startupbolaget Bzzts eldrivna trehjulstaxi. Bolagets mål är att bygga ett nytt sätt att färdas i Stockholm, med hänsyn till både miljö och arbetsvillkor för förarna.

Skypegrundaren Niklas Zennströms trehjuling Zbee har tidigare fokuserat på Indien. Men efter ett påbörjat samarbete med den svenska podtaxi-tjänsten Bzzt i Göteborg har nu trehjulingen även att introducerats på Stockholms gator.

I dag rullar 18 eldrivna Bzzt-fordon på stadens gator. Under veckan levererades ytterligare sex stycken, som snart ska lämna garaget. De är efterlängtade, enligt Sven Wolf, vd på Bzzt.

Men vad är det för fordon?

Clean Motion, som skapat Zbee startades av Hans Folkesson, med ett förflutet i Volvos absoluta ledning. Han ville få fram något smartare än dagens 1,5 ton bil som i snitt transporterar en person. Resultatet är eldrivna Zbee, där den första prototypen visades år 2010 och de första tio fordonen byggdes år 2013.

Formellt sett är detta en moped klass 1. Det betyder att den får framföras i max 45km/h på allmän väg, dock ej motorväg eller motortrafikled, med B eller AM-körkort, från 16 års ålder. Utseendet påminner närmast om en tuk-tuk, och upp till tre personer ryms alternativt föraren och rejält med bagage, för korta sträckor. Du kan köra unjefär 50 km och den förbrukar 4 khW/100km. Laddtiden är cirka tre timmar ur vägguttag.

5 Comments

Leave a Reply
  1. Great goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you are just too excellent.
    I actually like what you’ve acquired here, really like what
    you are saying and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of
    to keep it smart. I can not wait to read far more from you.
    This is really a terrific site.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sexton − 10 =