, ,

Skördeproblem i södra Europa påverkar ekoprodukter

Försäljningen av ekomat fortsätter öka, men i långsammare takt än tidigare. Skördeproblem i södra Europa på frukt och grönsaker bromsar tillväxten i år.

Senaste åren har försäljningen av ekologiska livsmedel ökat kraftigt. Hittills i år är ökningstakten lägre, visar en rapport från Ekoweb som DN tagit del av. Under årets sex första månader ökade försäljningen med mellan sju och åtta procent, eller cirka en miljard kronor.

– Försäljningen har påverkats av att det saknats en hel del produkter inom frukt och grönt på grund av att det varit stora problem med vädret under vårvintern i Sydeuropa, säger Cecilia Ryegård, chefsanalytiker på Ekoweb, som bevakar den ekologiska marknaden. Tillgången på svenskproducerat har varit bättre.

– Svenska råvaruproducenter har ökat sin tillverkning en hel del senaste åren, säger Cecilia Ryegård och framhåller bland annat köttbranschen. Till exempel har produktionen av ekokyckling tvådubblats under 2016.

– Marknaden har svalt de volymerna och det är en jätteomvälvning i ekobranschen. Även om det fortfarande handlar om små volymer på totalen är det ett trendbrott. Det verkar som att det har gått bra med logistiken att kunna möta efterfrågan, konstaterar Cecilia Ryegård.

I Ekowebs rapport framgår att ekologiskt ökar snabbare inom restaurang och storhushåll än hos butikskedjorna.

– Offentlig sektor tuffar på i snabb tillväxttakt, vilket visar att politiska beslut väger tungt. Har man bestämt sig för att nå en viss andel eko jobbar man mot det, säger hon.

Prognosen för helåret 2017 är att den ekologiska försäljningen av livsmedel kommer att uppgå till 27,4 miljarder kronor. Andelen ­närmar sig därmed tio procent av all livsmedelsförsäljning och Sverige antas befästa sin position som näst störst på ekologiskt efter Danmark.

Läs hela artikeln i Dagens Nyheter.

One Comment

Leave a Reply
  1. I have been browsing on-line greater than three hours as of late, yet I never
    discovered any interesting article like yours.
    It is beautiful worth enough for me. Personally, if all site owners and bloggers made just right content as you did, the web shall be a lot more helpful than ever before.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tolv − ett =