, , , ,

Siemens elflygplan slår dubbla rekord

Det sker mycket på batteri-/elsidan inom transportsektorn. Både på land och i luften. I juli 2016 avslutades en första (årslång) jordenruntflygning med enbart solceller som drivkraft och ett antal entreprenörer, storföretag och entusiaster satsar nu på olika former av eldrift till lands, till sjöss och i luften.

Siemens har visat upp en eldriven flygplansmotor som ska vara betydligt starkare i förhållande till sin storlek än konventionella motorer.

Nu har elflygplanet slagit två rekord för batteridrivna flygplan. Planet kom upp i en topphastighet av knappt 340 km/h – 13,5 km/h snabbare än det tidigare rekordet – och blev dessutom första elflygplan att bogsera ett segelflygplan upp i luften. Planen nådde 600 meters höjd på 76 sekunder.

Motorn har en effekt på 260 kW (drygt 350 hästkrafter) och en vikt på drygt 50 kilo. Än så länge handlar det om ett experiment och elflygplanet ska inte sättas i serieproduktion, men om tekniken visar sig fungera bra skulle elflygplan mycket väl kunna bli verklighet i framtiden.

”2030 förväntar vi oss att se de första planen för upp till 100 passagerare som har en räckvidd på

Eldrivet flyg

drygt 100 mil”, säger Frank Anton, chef för elflygplan på Siemens. Läs mer i  Recharge

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fem × tre =