, ,

Reparera och förläng livstiden på elektronik

Att tillverka elprodukter tär på naturens resurser. Det räcker inte med att bara återvinna. Att köpa, sälja och återanvända måste ske på nya sätt. Det skriver Jessika Luth Richter och Katherine Whalen, doktorander vid The International Institute for Industrial Environmental Economics.

Genom att laga och uppgradera elektronikprodukter är det möjligt att kraftigt minska elavfallets miljöpåverkan och skapa en cirkulär ekonomi där det som produceras återanvänds. Idag är Sverige ett av världens bästa länder när det gäller att samla in elavfall. Bara Norge ligger före.

Varje år samlas det in 13 kilo elavfall per person i Sverige, mycket tack vare att det finns lättillgängliga återvinningsställen i snabbköp, elaffärer och kommunala återvinningsstationer. Trots de höga insamlingssiffrorna i Sverige är det fortfarande ungefär 30 procent som inte samlas in för återvinning.

Dessutom kan inte allt material återvinnas ens i de mest utbyggda återvinningssystemen. Samtidigt ökar konsumtionen av elektronik i Sverige liksom i övriga Europa. Mot bakgrund av allt detta räcker det inte med att återvinna elprodukterna. De bör kunna användas längre genom att lagas, uppgraderas och återanvändas. Men för att det ska ske måste fördomar försvinna – uppfattningen att återanvända elektronikprodukter är sämre än nya och att det finns en risk för att personuppgifter sprids. Många människor har gott om privat information i sina mobiler och datorer…

Läs mer i Sydsvenskan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

6 + 18 =