, ,

Rekordmånga miljöförsvarare dödas runt om i världen

Photograph: Orlando Sierra/AFP/Getty Images

Ny forskning visar att aktivister, skogvaktare och infödda lokala ledare mördas runt om i världen i försvaret av miljön. Det sker i en takt av cirka fyra i veckan och med en växande känsla globalt att ”vem som helst kan döda miljöförsvarare utan återverkningar”. Förra året var det mest farliga någonsin för människor som försvarar deras gemensamma mark, naturresurser eller vilda djur.

Tvåhundra miljöaktivister, skogvaktare och infödda lokala ledare som försökt skydda sin mark dödades år 2016, enligt gruppen Global Witness – mer än dubbelt så många dödade än för fem år sedan. Och mordfrekvensen bara ökar under 2017. Enligt uppgifter som uteslutande lämnats till Guardian har 98 dödsfall registrerats under de första fem månaderna i år.

John Knox, FN: s särskilda föredragande för mänskliga rättigheter och miljö, sade: ”Mänskliga rättigheter respekteras inte längre då en en kultur av straffrihet utvecklas. ”Det finns nu ett stort incitament att förstöra miljön av ekonomiska skäl. De människor som är mest utsatta är människor som redan är marginaliserade och uteslutna från politik och rättslig prövning och är beroende av miljön. Länderna respekterar inte rättsstatsprincipen. En känsla av att vem som helst kan döda miljöförsvarare utan återverkningar blir vanligare och det förekommer inom gruvdrift, jordbruksföretag, skogsavverkning och dammkonstruktion.”

Mexikanska infödda ledare och motståndare till olaglig avverkning i Isidro Baldenegro López dödades i januari . Miljöförsvarare har även dödats i Brasilien, Colombia och många andra länder sedan det nya året. De flesta miljöförsvarare dör i avlägsna skogar eller byar som påverkas av gruvdrift, dammar, olaglig skogsavverkning och ”agrobusiness”. Många av mördarna är enligt uppgift anställda av företag eller staten. Mycket få arresteras eller identifieras någonsin.

Detta är anledningen till att Guardian idag lanserar ett projekt i samarbete med Global Witness för att försöka registrera alla som dör under nästa år i syfte att försvara miljön. Vi kommer att rapportera från världens sista vildmarker, liksom från de mest industrialiserade länderna på planeten om miljöförsvararnas arbete och angreppen på dem, skriver Guardian.

Läs hela artikeln i The Guardian.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

8 − 6 =