, ,

Regeringen satsar fem miljarder på miljö och klimat

Ett nytt bidrag för den som vill kunna ladda en elbil hemma ingår regeringens höstbudget. Dessutom införs en premie för den som köper en eldriven cykel eller moped. Totalt satsar regeringen 5 miljarder kronor extra på klimat och miljö.

På måndagen presenterade klimatminister Isabella Lövin och biträdande finansminister Per Bolund, båda MP, nya gröna investeringar till ett belopp av 2,8 miljarder kronor för 2018. Tillsammans med vad som tidigare har blivit känt blir det 5 miljarder som riktas mot klimat och miljö i den kommande höstbudgeten.

Två nya bidrag riktas direkt till privatpersoner för att få fler att bli intresserade av att använda el istället för fossila bränslen när man transporterar sig. Från 2018 införs ett ladda hemma-stöd för den som vill installera en laddpunkt i hemmet. Totalt handlar det om 150 miljoner kronor per år.

Dessutom lägger regeringen 350 miljoner kronor årligen från 2018 på en elfordonspremie. Pengarna ska göra det billigare att köpa en eldriven cykel eller moped och regeringens förhoppning är att det ska locka fler att pröva en annan lösning än bilen, framför allt i städerna.

– Det ska inte vara jobbigt, dyrt och ångestfyllt att vara en del av klimatomställningen utan enkelt billigt roligt, säger klimatminister Isabella Lövin.

Läs mer i Dagens Nyheter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

nitton + sjutton =