, ,

Nu ska vi resa hållbart!

FN vill lyfta turistnäringen nya gröna nivåer

FN har proklamerat 2017 som det internationella året för hållbar turism ”International Year of Sustainable Tourism for Development”. Detta är ett erkännande av den enorma potentialen turistnäringen har när det gäller en omställning för en hållbarare planet. 

Turism är en mäktig och viktig industri som har en stor påverkan på den globala ekonomin. Den sysselsätter en av elva människor globalt och står för 9,8% av världens BNP. Med den påverkan och räckvidden står turistnäringen för en unik position att stötta ansvarsfulla, miljövänliga lösningar över hela världen, menar FN.

FN deklarar betydelsen av turismen: “In fostering better understanding among peoples everywhere, leading to a greater awareness of the rich heritage of various civilizations and bringing about a better appreciation of the inherent values of different cultures, thereby contributing to the strengthening of peace in the world.”

Genom att dra uppmärksamhet till denna potential för en positiv effekt, vill FN uppmuntra alla inblandade i branschen – från researrangörer till resenärer – att hitta hållbara resemetoder med minimala eller positiva effekter på ekosystem och de samhällen de reser igenom.

Detta kommer helt rätt i tiden då denna form av resande blivit allt viktigare för folk som oroar sig mer och mer över klimatförändringarna och vår påverkan. .

Läs mer om detta på UNESCO´s sida här.

Vad är hållbar turism (sustainable travel)?

Läs mer på Discovercorps.com. Det är en gräsrots resebyrå som ”pioneering a new way to explore life and culture around the world in a way that rejuvenates the human spirit.”

Det finns även andra sidor som skriver om hållbart resande. Mind Body Green har en guide till hållbart resande. 

Green Global Travel, en blogg om ekoturism, skydd av natur/djurliv och kulturellt bevarande.

Eco traveller guide, en blogg om allt som rör eko-resandet. Ansvarsfullt resande, hållbar turism, etisk turism mm.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

8 + 11 =