, ,

Ministern vill reglera insamling av textilier

Miljöminister Karolina Skog (MP) tycker att det behövs regleringar för insamling av textilier. Hon kommer att bjuda in andra partier för att försöka få en bred uppgörelse i frågan. Centerpartiet är öppna för en diskussionen.

I flera artiklar har DN skrivit om att mer än halva mängden av de textilier som köps slängs i hushållssoporna. Mer än hälften av det som kastas är inte utnött utan går bra att använda. Det är ett slöseri på resurser eftersom nyproduktionen av textilier har stor påverkan på miljö och klimat, anser experter. Medan det finns lagkrav på återvinning av bland annat förpackningar finns i dag inga motsvarande krav för textilier. Den insamling som finns sköts av välgörenhetsorganisationer och vissa stora butikskedjor. Även en del kommuner har börjat med textilinsamling.

”Medborgarna verkar uppskatta möjligheten att kunna lämna tillbaka textilier till handeln och det är också min uppfattning att det är bra. Här har handeln och kommunerna gått före medan vi i staten kommer lite efter”, säger Karolina Skog.

Läs mer om detta i Dagens Nyheter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

13 − fyra =