, ,

Klimatkompensera!

Vid val av klimatkompensation finns det många olika typer av certifieringar för olika typer av klimatkompensationsprojekt. Klimatkompensationsprojekt är initiativ som verksamheter kan investera i och som bidrar till reduktion av växthusgaser, till exempel ett kraftverk med energi från förnybara källor, energieffektiviserande projekt eller trädplantering.  

Därför bör man välja projekt som certifierats enligt Gold standard som WWF, Greenpeace och ett 80-tal andra miljöorganisationer världen över ställt sig bakom. Gold standard-projekt ställer högre krav på social och ekonomisk hållbarhet i projekten än någon certifiering tidigare gjort.

Ett företag som erbjuder Gold standard är Tricorona. Deras projekt handlar om energieffektivisering, utveckling av förnybara energikällor och även några få skogsbevarande projekt.

Ett alternativ också vara att bidra i projekt som inte är klassisk klimatkompensation men som hjälper människor i de länder som drabbas värst av klimatförändringarna, till exempel via mikrolån för solceller. Även initiativ som Fly Green fund – som jobbar för att föra in mer av det ännu väldigt dyra biobränslet i flygbranschen – behöver stöd.

Jag har bokat en flygresa och vill kompensera för den – hur gör jag?

I bästa fall har resebyrån eller flygbolaget en länk direkt på bokningssidan. Då klickar man på den och kollar att alternativen följer s.k Gold Standard, CDM eller VER certifieringarna. Läs mer om certifieringarna nedan. Vanligaste kalkylatorn för flygresor är ICAO som är utvecklat för att ta fram flygresors utsläpp och används internationellt.

Annars går man in på Eksplorias kalkylatorsida och ser hur stor påverkan resan har. Sen går man in på någon av dessa företag där det går att klimatkompensera enligt gold standard:


www.tricorona.se

www.greenseat.se

www.myclimate.org

www.climatecare.org

www.atmosfair.de

Dom har som webshopar där man köper sin klimatkompensation.

Fakta flyg och klimat:

  • Genomsnittssvensken gör i snitt tre utlandsflygresor per år.
  • Privatresor står för 2/3 av Sveriges utlandsresor.
  • En resa till Thailand för en enda person ger lika mycket utsläpp som en genomsnittlig personbil ger under ett helt år (cirka två ton).

Källa: Naturskyddsföreningen, WWF.

Certifieringar

Gold Standard 

Gold Standard togs fram med bas i CDM men med ytterligare krav på socialt ansvarstagande och hållbar utveckling, som till exempel att skapa arbetstillfällen till lokalbefolkningen.

Gold Standard är även unik på så sätt att den är betrodd av mer än 80 internationella miljöorganisationer, däribland WWF International och Greenpeace International.

CDM (Clean Development Mechanism) 

CDM-projekt uppfyller Kyotoprotokollets kriterier om att löpande kvantifiera klimatnyttan. Kontrollen sköts av oberoende auktoriserade revisorer som rapporterar om projektet till FN.

VER (Voluntary Emission Reduction)

Samlingsbegrepp av övriga projekt inom klimatkompensation med olika kvalitéer med stor variation på vad som ingår.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

arton + 3 =