, , ,

Kan vi nå Parisavtalet med ”Carbon Law”?

Historien har visat att vi lyckats med stora transformationer förr

”Utmaningen är att hålla världen på Parisspåret, vilket kräver innovation, reglering, investering, och framför allt vision och entusiasm.” skriver Johan Rockström i Dagens Industri idag och presenterar ”Carbon Law”. 

Planeten har blivit 1 grad varmare och vi är huvudorsak. Vi har troligen ytterligare en halv grad på gång då stor del av uppvärmningen har gömts undan i haven. Konsekvenserna är synliga. Isarna smälter, haven höjs, säsonger skiftar, vädret blir extremare och världens korallrev är under existentiellt hot.

Parisavtalet förbinder världen att hålla den globala uppvärmningen så långt under 2 grader som möjligt, med sikte på 1,5 grader. Men 2 grader är inte ett mål, det är en smärtgräns, där vi vet att vi får stora men förhoppningsvis hanterliga problem.

Men vad krävs för att lyckas? I en ny vetenskaplig studie i tidskriften Science har man översatt vad Parisavtalet betyder för världen.

Nu introduceras därför en ny lag, inspirerad av ”Moore’s Law”. Den kallas Global Carbon Law, som säger; halvera utsläppen varje årtionde.

Om vi lyckas med detta halveras de globala utsläppen från cirka 40 miljarder ton koldioxid per år 2020, till 20 miljarder ton 2030, för att ytterligare halveras till 10 miljarder ton 2040 och nå ned till 5 miljarder ton 2050.

Läs Johans Rockströms krönika på di.se – Halveringstiden är nyckeln. 

Här kan Ni se vad Carbon Law innebär

Här kan Ni läsa studien i Science och läsa mer Om studien

Mer om Parisavtalet

Mer om Rockström och Parisavtalet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ett × 5 =