, ,

Kan ”flygskammen” ändra vårt beteende?

Den omdebatterade flygskammen kan hänga ihop med ett mer djupgående attitydskifte kring klimatfrågan. Men kan några enstaka flygvägrare förändra något?

Strax före jul förra året spreds olika uppmaningar på nätet om ett slags folkvett kring flygresor i sociala medier:

”Vill du göra en effektiv, gratis och superenkel grej för att motverka klimatförändringar?! Så här går det till: Dela INTE med dig av din flygsemester i sociala medier. Klart! Sociala nätverk påverkar vårt beteende. Ju fler flygresor vi ser i vårt flöde, desto mer benägna blir vi att göra likadant”, löd en av uppmaningarna.

Några veckor senare bröt flygdebatten ut. ”Jag är trött på att visa mitt barn en döende värld”, var rubriken på den kulturkrönika i Expressen av Jens Liljestrand som tände gnistan. Vid det här laget har en lång rad kulturskribenter, samhällsdebattörer och forskare tagit upp olika miljö- och rättviseaspekter på svenskarnas rekordstora flygande (resorna till och från svenska flygplatser ökade med sex procent förra året och sedan 1990 har utsläppen från svenska invånares flygresor till utlandet ökat med 61 procent).

Röster från miljö- och klimatrörelsen har försökt väcka debatt kring flyget i minst tio år, särskilt i samband med att klimatfrågan började tas på större allvar i mitten av 00-talet.

– De nuvarande flygvägrarna har så klart föregåtts av tidigare debattörer. Men nu tas frågan till den personliga nivån och debattörerna pratar om flygskam, det är intressant. Jag tror att det beror på att många i dag känner klimatansvar på en personlig nivå och att vi kanske bevittnar en begynnande normförändring runt synen på flygresande, säger David Andersson, doktor i Energi & miljö på Chalmers.

En bidragande orsak till att flygfrågan blivit så lättantändlig kan vara att flygskatten har debatterats flitigt det senaste året. Dessutom deklarerade åtta artister, forskare och idrottare redan i somras i en artikel på DN Debatt att de slutar flyga på grund av klimatkrisen. En av undertecknarna var Malena Ernman, som har blivit en tongivande röst i diskussionen:

– Självklart får det enorma konsekvenser för min karriär. Det är inget val man gör lättvindigt. I två års tid funderade jag och pratade personligen med ledande forskare och klimatexperter för att verkligen försäkra mig om att det inom Parisavtalets tidsramar inte fanns en lösning i sikte. Och det finns ingen sån sa alla, säger Malena Ernman.

Läs hela artikeln i Dagens Nyheter.

One Comment

Leave a Reply
  1. May I simply say what a comfort to find someone who truly understands
    what they’re talking about on the net. You certainly know how to bring an issue to light and make it important.
    A lot more people really need to look at this and understand this side of the story.
    It’s surprising you are not more popular since you definitely possess the gift.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

16 + sexton =