, ,

Hustaken är en stor potential

Solceller, sociala ytor eller odlingar. Våra hustak kan vara mer än bara tak över våra huvuden – och potentialen är stor. På 1980-talet räknade en amerikansk ingenjör ut att hela USA:s elbehov skulle kunna täckas om bara 0,3 procent av landet täcktes av solceller. Potentialen i Sverige är också stor – och hustaken är en outnyttjad resurs för såväl förnybar energi som för bättre klimatanpassning.

Hela världens energibehov skulle kunna täckas om bara en procent av Sahara-öknen utrustades med solceller, men det finns andra alternativ än att samla alla solceller på en och samma plats. Hustaken utgör ofta stora outnyttjade ytor, och när städerna växer och vikten av hållbar resurshantering ökar höjer många forskare blicken mot takåsarna.

Forskare på CIT Energy Management, ett dotterbolag till stiftelsen Chalmers industriteknik, har på uppdrag av Energimyndigheten räknat hur stor potential våra hustak har för solenergi. Resultatet var att Sverige kan komma upp i tio terawattimmar per år till 2050, vilket också är målet som branschorganisationen Svensk solenergi har. Det skulle motsvara ungefär tio procent av den beräknade svenska elanvändningen 2050.

– Vi har inventerat alla takytor. Och då räknat bort ytor som lutar i norr, som har fel lutning, och vissa hinder som skorstenar, balkonger och annat, och sett att det finns en god utbyggnadspotential, säger Åsa Wahlström, affärsområdeschef på CIT Energy Management, och ansvarig för studien till tidningen Ny teknik.

Gröna tak är en annan del av klimatanpassningen. Tidigare i Sverige var torvtak vanliga, men de försvann alltmer under 1800-talet. Nu har de gröna taken börjat återkomma i mer modern tappning, och kan även bli en viktig del av klimatanpassningen då de bidrar med att sänka värmen under värmeböljor och samla upp vatten under häftiga skyfall.

Enligt SMHI visar flera studier att gröna tak kan minska den årliga avrinningen med mellan 40-90 procent och fördröja flödet med upp till 30 minuter, vilket kan bli viktig del i att hantera ett alltmer förändrat klimat. Vid två graders global uppvärmning väntas nederbörden öka i hela landet öka med mellan 5-10 procent.

Förutom bättre klimatanpassning kan växtbeklädda tak också bidra till att höja städernas biologiska mångfald genom att skapa bra miljöer för viktiga insekter som bin och humlor.

Läs hela artikeln i EXTRAKT.

2 Comments

Leave a Reply
 1. Hey there would you mind stating which blog platform you’re
  using? I’m planning to start my own blog in the near future but I’m having a
  difficult time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.

  The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique.
  P.S My apologies for being off-topic but I had to ask!

 2. Greetings, I do believe your web site could possibly be having browser
  compatibility problems. Whenever I take a look at your
  site in Safari, it looks fine however, if opening in I.E., it has some overlapping issues.

  I merely wanted to give you a quick heads up!
  Besides that, fantastic website!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

nitton − sju =