, ,

Globala försäkringsbolag säljer sina aktier i kolindustrin

 

En rapport visar att cirka 15 miljarder pund (drygt 175 miljarder kr) i form av tillgångar i kolföretag, som globala försäkringsbolag har, har sålts av under de senaste två åren, beroende på en stigande oro för klimathotet.

Zurich, världens sjunde största försäkringsbolag är den senaste som övergett kolindustrin. Man tillkännagav denna veckan att man lämnar kolsektorn för att hjälpa till att säkerställa att Parisavtalets mål om att hålla den globala uppvärmningen under två grader kan uppnås. Allianz, Aviva och Axa har tidigare gjort detsamma. Lloyds och Swiss Re förväntas följa efter de kommande månaderna.

Kampanjen har en lång väg kvar. De tidiga aktörerna representerar endast 13% av alla globala försäkringstillgångar. Ingen av de stora amerikanska försäkringsbolagen som Berkshire Hathaway, AIG och Liberty Mutual har vidtagit några åtgärder, enligt studien.

Trots detta menar författarna att utvecklingen går i rätt riktning när fler och fler försäkringstillgångar flyttas från företag inom kolindustrin.

”Kolsektorn behöver bli omöjlig att försäkra i”, säger Peter Bosshard, koordinator för Unfriend Coal. Han fortsätter: ”Om försäkringsbolagen upphör med att täcka de många risker vad gäller naturen, tekniken, affärerna och politiken som är kopplade till kolprojekt, då kan inte nya kolgruvor och kraftverk byggas och existerande verksamheter kommer att tvingas lägga ned.”

Ett sådant finansiellt tryck är avgörande om jordens uppvärmning ska kunna hållas i schack. Bank of England har identifierat fyra orsaker till varför försäkringsbolagen bör bry sig om klimatförändringarna: Deras tillgångar inom kolsektorn kan bli värdelösa, de kan bli ersättningsskyldiga för skador kopplade till sina investeringar, de kan få se sina marknader krympa och deras kostnader kan stiga.

Läs mer om detta i The Guardian.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

16 + 17 =