, ,

Flygbolag hårt kritiska mot flygskatten

Flygbolagen riktar hård kritik mot regeringens besked att man går vidare med den så kallade flygskatten. SAS och Norwegian räknar båda med en extra kostnad på en halv miljard kronor.
– Jag beklagar att man tar förslaget vidare. Det har ingen miljöeffekt och innebär stora utmaningar för flygbolagen som redan är en industri med tunna marginaler, säger SAS vd Rickard Gustafsson till TT.

”För Norwegian kostar en flygskatt närmare en halv miljard kronor per år baserat på den trafik vi har i dag. Det är en kostnad vi inte kan bära”, skriver bolaget i en kommentar till TT.

– Vi måste hela tiden titta på vilka destinationer och frekvenser vi kan ha för att maximera vår lönsamhet. Det här kommer inte att öka den svenska tillgängligheten. Vi får följa det här noggrant och göra anpassningar därefter, säger Rickard Gustafsson.

Flytta linjer

Ett sådant exempel skulle vara att flytta till exempel långdistanslinjer som i dagsläget utgår från Stockholm till Kastrup och Köpenhamn i stället. Även när det gäller SAS planer för nyetableringar av flyglinjer som utgår från Sverige får det stor påverkan, säger Rickard Gustafsson.

– De chanserna krymper ganska snabbt. Står man inför ett val att flyga från Köpenhamn eller Stockholm och marginalerna är bättre att flyga från Köpenhamn så är valet ganska enkelt. Min bedömning är att det här kommer att vara skadligt för Sverige.

Läs mer om detta på TT och på Expressen

2 Comments

Leave a Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fjorton − 6 =