,

Farliga PFAS-ämnen i analyserade sminkprodukter

Naturskyddsföreningen har testat 22 olika sminkprodukter på den svenska marknaden, alla med tillåtna PFAS i innehållsförteckningen. I 20 av produkterna fanns oredovisade PFAS-ämnen. Bland dessa hittades sju PFAS-ämnen som finns med på EU:s lista över särskilt farliga ämnen. Vissa av produkterna innehåller lika höga halter PFAS-ämnen som brandskum och skidvalla.

PFAS, en förkortning för högfluorerade ämnen, per- och polyfluorerade alkylsubstanser, är en stor grupp vatten- och smutsavstötande kemikalier som finns i många vardagsprodukter. De används som ytbehandling i till exempel, kläder, skor och stekpannor. De mest omtalade källorna till PFAS i miljön har hittills varit brandskum och skidvalla. De produkter som vi låtit analysera är kosmetiska produkter som används direkt på huden.

– PFAS-ämnen är en prioriterad fråga i Sverige och internationellt. Både forskare och myndigheter uppmanar företag att fasa ut dessa ämnen. Att vi hittar välkända och erkänt farliga PFAS i kosmetiska produkter visar på hur vitt spritt problemet är och varför det är viktigt att göra någonting åt det så fort som möjligt. Därför gjorde vi den här undersökningen, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

Undersökningen genomfördes på följande sätt. Naturskyddsföreningen skickade in 22 kosmetiska produkter med PFAS i innehållsförteckningen till IVL Svenska Miljöinstitutet för analys. Produkterna kommer från olika kända varumärken och är ett slumpmässigt utvalt stickprov. De valdes ut för att någon typ av PFAS anges i produkternas innehållsförteckning.

Läs mer på Naturskyddsföreningens hemsida.

2 Comments

Leave a Reply
  1. I don’t even understand how I ended up right here, but I believed this put up used to be
    good. I don’t know who you might be but certainly you’re going to a well-known blogger if
    you are not already. Cheers!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

11 + 17 =