, , ,

Europeiska länder spenderar miljarder per år på subventioner av fossila bränslen

Regeringar i 11 europeiska länder, bl.a. Sverige, ger totalt över 80 miljarder pund eller motsvarande 873 miljarder SEK per år i subventioner till industrier som tillverkar fossila bränslen.

Den aktuella undersökningen är gjord av den fristående tankesmedjan The Overseas Development Institute (ODI). De länder som ingår i undersökningen är Tjeckien, Frankrike, Tyskland, Grekland, Ungern, Italien, Nederländerna, Polen, Spanien, Sverige och Storbritannien

Bränslen till fordon står för lejonparten av stödet till fossila bränslen. Många av de 11 undersökta länderna uppmuntrar förare att använda diesel eftersom det ger mindre koldioxid per kilometer än bensin, trots bränslets effekter på luftföroreningar som är särskilt skadliga för barn. I många år hade regeringarna incitament för att prioritera användningen av diesel, eftersom det hjälpte dem att möta internationellt uppsatta mål för koldioxidminskning.

En väsentlig del av subventionerna är för bränslen som gas, vilket många betraktar som en övergång från mer skadliga bränslen som kol.

Hälften av stödet till fossila bränslen riktade sig till låginkomsthushåll, framgår av rapporten. Sådana åtgärder av regeringarna är avsedda att skydda människor med låga inkomster från att bli utan tillgång till bränslen. Den brittiska regeringen ensam gav nästan 5 miljarder euro av det övergripande stödet för att skydda fattigare hushåll.

Wendel Trio, direktören för Climate Action Network säger: ”De 4 miljarder euro som EU spenderar på fossila bränslen, varav de flesta går till gasinfrastruktur, låser Europa till ett beroende av fossilbränslen under de kommande årtiondena. Detta går emot Parisavtalets krav på att de ekonomiska medlen ska verka för klimatet. Dessutom används motsvarande över 17 miljarder SEK per år av EU-länderna för att stödja koleldad kraft, det smutsigaste av alla fossila bränslen. Det är oacceptabelt.”

Shelagh Whitley, klimat- och energidirektör vid ODI, säger: ”Luftföroreningskrisen i städer i Europa och den senaste skandalen med tester för dieselutsläpp har med rätta medfört ett ökat tryck för regeringar att agera [på luftkvaliteten]. Men våra analyser visar att europeiska länder ger enorma bränslesubventioner till transportsektorn. Undersökningen visar hur regeringar i Europa och EU fortsätter att med skattebetalarnas pengar subventionera och finansiera ett beroende av olja, gas och kol, som bidrar till allvarliga klimatförändringar och luftföroreningar.”

Läs mer i The Guardian.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

18 + 19 =