, ,

EU måste agera mot matsvinnet

Att minska matsvinnet handlar inte bara om att sluta slänga dyrbar mat, skriver Miljöpartiets fyra EU-parlamentariker Linnéa Engström, Max Andersson, Jakop Dalunde, Bodil Valero.

Varje år hamnar 89 miljoner ton mat till ett värde av 1 350 miljarder svenska kronor på europeiska soptippar. Det är ett slöseri som inte är hållbart när 20 miljoner människor hotas av svältdöden i Afrika och 50 miljoner européer inte har råd med ett riktigt mål mat ens varannan dag.

EU gör idag inte mycket för att minska matsvinnet. Enligt en rapport från Europeiska revisionsrätten, EU:s oberoende externa revisor, är arbetet mot matsvinn ostrukturerat och har dessutom stannat av.

År 2013 fanns ett förslag klart till en strategi för ett hållbart europeiskt livsmedelssystem. Strategin var godkänd av tre ansvariga kommissionärer och redo att möta offentlighetens ljus. Men kommissionen drog plötsligt tillbaka förslaget. Den dåvarande ordföranden José Manuel Barroso hade gett vika för påtryckningar från livsmedelsindustrin.

Ska klimatförändringarna kunna stoppas och världens befolkningsökning hanteras på ett bra sätt måste jordens resurser tas tillvara bättre. Inom EU måste kampen mot matsvinnet ha hög prioritet. Europa har inte råd att slänga mat som enligt EU-kommissionen värderas till 1 350 miljarder kronor samtidigt som 2017 ser ut att bli det värsta svältåret i modern tid. FN uppskattar att 1,6 miljoner barn riskerar att dö.

Att minska matsvinnet handlar inte bara om att sluta slänga dyrbar mat. Det rör också ekonomi, forskning, jordbruk, utbildning och socialpolitik. Hela kedjan måste ses över, från producent till konsument, och ansträngningarna för att få bukt med svinnet måste koordineras. Om matrester inte kan ätas av människor kan de kanske ätas av djur.

Mat ska inte heller transporteras över hela jordklotet. Distributionskedjorna bör kortas ner.

EU-kommissionen förhalar kampen mot matsvinn och svält. Men denna vecka har EU-parlamentet röstat fram ett betänkande som kräver handling från kommissionen. Bland annat vill parlamentet se lagstiftning om att matsvinnet ska minska med 30 procent till 2025, och med 50 procent till 2030. Det är en ambition i linje med FN:s hållbarhetsmål för minskat matsvinn.

Läs mer i Sydsvenskan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 × 1 =