, ,

Energifrågan avgörande för klimatfrågan

Denna vecka samlar det internationella energiorganet IEA energiministrar från alla de större länderna i Paris. Det sker parallellt med FN:s klimatmöte i Bonn. IEA har en mycket viktig roll att spela, enligt professor Johan Rockström, klimatexpert vid Stockholms universitet.

Ibrahim Baylan är ordförande vid mötet i Paris. Han växte upp med fotogenlampor och badvatten som värmts upp med ved. Nu ska han leda ett internationellt toppmöte om energi. Att ge jordens fattiga tillgång till el utan att öka utsläppen blir avgörande. Enligt Ibrahim Baylan kan vi inte lösa klimatfrågan om vi inte löser energifrågan.

– IEA måste göra klart för alla länder att nu har vi kommit till början på slutet för en fossilt driven energisektor. Ska vi ha en god chans att klara Parisavtalet så måste vi nu stoppa alla planerade nybyggnationer av kolkraftverk. På det sättet är IEA:s möte oerhört viktigt, säger Johan Rockström.

Förbränning av fossila bränslen står för två tredjedelar av världens utsläpp av växthusgaser. Den största källan är koleldade kraftverk för el och värme. Enligt Parisavtalet från 2015 ska alla länder bidra till att den globala uppvärmningen stannar vid högst 2 grader, eller om möjligt vid 1,5. För att nå Parismålet måste de globala nettoutsläppen vara nere på noll till år 2050.

Baylan vill använda Parismötet till att knyta de stora tillväxtländerna, med stora utsläpp, ännu närmare IEA, som från början var en angelägenhet enbart för OECD. Det handlar om Kina men också Indien. En ödesfråga för klimatet är hur de stora fattiga befolkningarna där ska kunna få el utan ökade utsläpp.

– När jag var i Indien 2011 så fanns det bara en plan: att bygga ut kolkraften. Nu har man som mål att bygga ut vind- och solkraft motsvarande 175 gigawatt till år 2022. När Sverige i bistraste vintern använder el är vi totalt uppe i 26–27 gigawatt. Här har det hänt något radikalt men för IEA gäller det att stötta det här.

Läs mer i Dagens Nyheter.

3 Comments

Leave a Reply
  1. Hello, i think that i saw you visited my web site thus i came to “return the favor”.I am trying to find things to enhance my website!I suppose its ok to use some of your ideas!!

  2. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this
    topic to be actually something that I think I would never understand.
    It seems too complicated and extremely broad
    for me. I’m looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fem × 2 =