, ,

Den globala efterfrågan på olja kommer troligen att kulminera 2030

Wood Mackenzie, ett ledande konsultföretag inom energiområdet, förutspår att den globala oljekonsumtionen kommer att plana ut 2035, vilket är tidigare än hittills presenterade prognoser.

Efterfrågan på fossila bränslen i världen kommer att nå sin topp inom 13 år tack vare elbilar och effektivare motorer, har energitekniker förutspått.

UK-baserade Wood Mackenzie säger att det förväntade stora intresset för elektriska fordon kommer att medföra en kraftig minskning av bensinbehovet, särskilt efter 2025 då de batteridrivna bilarna blir ett vanligt inslag i fordonsflottan.

Detta i kombination med att bilproducenter tvingas genom regelverk att producera fordonsmodeller som går längre på samma mängd bränsle innebär att det globala bensinbehovet sannolikt kommer att sluta stiga från 2030, enligt en ny rapport från analytikerna.

Storbritannien och Frankrike har nyligen sagt att de kommer att avveckla försäljningen av nya bensin- och dieseldrivna bilar före 2040. Kina, världens största bilmarknad, överväger ett liknande beslut som skulle få en betydande inverkan på efterfrågan på olja.

Av de 96 miljoner fat olja som konsumeras globalt varje dag, används 60 miljoner till transporter, vilket Wood Mackenzie förutspår kommer att trappas ned från och med 2030.

Läs mer i The Guardian.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

5 × fem =