, , ,

Att göra planeten grönare kan minska koldioxiden lika mycket som stopp för oljan

 

Photograph: Ben Curtis/AP

Naturliga lösningar som trädplantering, skyddande torvmarker och bättre markanvändning kan stå för 37% av all minskning av koldioxidutsläppen som behövs senast 2030, visar en studie publicerad i US journal Proceedings of the National Academy of Sciences.

Att plantera skogar och andra åtgärder som utnyttjar naturens kraft kan spela en viktig roll för att begränsa den globala uppvärmningen enligt Parisavtalet från 2015. Det bekräftas av en internationell studie som publicerades häromdagen.

Naturliga klimatlösningar, inklusive skydd för torvmarker och bättre förvaltning och användning av mark och gräsmarker, skulle kunna minska koldioxidutsläppen med 37%, det som krävs fram till år 2030 enligt Parisavtalet. Kombinerat skulle den föreslagna ”regreening of the planet” motsvara att stoppa all eldning av olja över hela världen.

”Bättre användning av marken skulle kunna spela en större roll i kampen mot klimatförändringarna än man tidigare trott, visar de resultat som den internationella forskargruppen publicerat i den amerikanska tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences. Uppskattningarna av naturens potential, vad gäller plantering av skogar, är upp till 30% högre än det som en FN-panel av klimatforskare framlade i en rapport från 2014.

Träd suger upp koldioxid med värmeavskiljning när de växer och släpper ut det när de brinner eller ruttnar. Det gör skogar, från Amazonas till Sibirien, till stora naturliga lager av växthusgaser.

Sammantaget skulle bättre en bättre förvaltning av naturen sätta stopp för 11,3 miljarder ton årliga koldioxidutsläpp år 2030, säger den aktuella studien. Det motsvarar hela Kinas nuvarande koldioxidutsläpp från fossila bränslen.

Läs mer om detta i The Guardian.

15 Comments

Leave a Reply
 1. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d without a doubt donate to this brilliant blog!
  I suppose for now i’ll settle for bookmarking and
  adding your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will share this
  website with my Facebook group. Talk soon!

 2. I am extremely inspired with your writing talents and also with the format
  to your weblog. Is that this a paid subject or did you modify
  it yourself? Anyway stay up the nice quality writing,
  it is uncommon to see a nice blog like this one today..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

5 × två =