, ,

Tusentals ninjor säkrar ecoräkor

NoN DN

DN

Publicerad 2017-10-18 NoN

Det är som att stiga rakt in i en ninjafilm. Processfabriken i Vietnam som tar hand om de skördade tigerräkorna erbjuder en surrealistisk scen.

Den stora hallen fylls av trettio meter långa bord som ockuperas av en armé av ninjas, minst femhundra, i mörkblå overaller och huvor med texten ”Clean food”. Gummihandskar och galonförkläden, niqab-liknande ansiktsskydd, stövlar som en gång var vita.

I de andra hallarna samma sak, var och en med sin egen färgkombination. Arbetarna ser identiska ut, klonade. Runt tusen, nästan bara kvinnor.

Orsak: hygienkraven. När räkodlarna genom WWF och ASC:s märkning triggades att visa upp en mer ansvarsfull sida, stramades hanteringen upp. Green Farm blev ASC-certifierat 2015. Drygt hundra småodlare levererar räkor till fabriken.

Nu handlar konkurrensen om att vara mest miljövänlig, etisk och hygienisk. Då kan man få den gröna ASC-loggan. Det är bara tre år sedan en räkfarm fick den första gången. Fem procent, 36 stycken, av Vietnams räkodlingar har nu ASC-märkts.

NoN besöker också Green Farm i Soc Trang där 46 dammar täcker 36 hektar. Rader av propellrar rör upp vattnet för att syresätta det. Green Farm har lyckats bra med att få bort antibiotikan, att stoppa utbytet mellan floden och havet och därmed hindra sjukdomar, samt att ha färre räkor i dammarna än 150 per kvadratmeter, som ASC föreskriver.

Det är inte bra att räkornas motstånd mot sjukdomar är svagt och att de har matats med pellets av vild fisk. Ett stort problem är också de stora arealer som krävs nära kusterna, vilket förstör mangroveskogarna. Men även regeringen har bidragit med hårdare regler för odlarna, vilket lett till återinvandring av mangrovens naturliga arter.

Många problem återstår. Därför kallas än så länge de märkta odlingarna för ”ansvarsfulla”, inte ”hållbara”. Det viktiga är att ASC och WWF har satt igång en process i rätt riktning. På bara fem år har den lett till avgörande förbättringar.

4 Comments

Leave a Reply
  1. Hello there, just became alert to your blog through Google, and found that
    it is truly informative. I’m going to watch out for brussels.
    I’ll appreciate if you continue this in future.
    Lots of people will be benefited from your writing.
    Cheers!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

7 + fjorton =

Back to Top

Hey there!

Sign in

Forgot password?
Close
of

Processing files…