, ,

Öl med lägre klimatpåverkan

För tio år sedan fanns det ungefär 20 bryggerier i Sverige och nu har antalet stigit till runt 190 stycken. Inte många brukar koppla ihop ölproduktion med miljöpåverkan men f;r ölproducenterna har det blivit en viktig post. ”Vi tar nu ännu ett steg och satsar på att bli oberoende av olja som bränsle i vår största produktionsanläggning”, berättar Fredrik Spendrup, som är VD för familjeägda Spendrups.

Restprodukten i ölproduktion, som kallas drav, används till djurfoder men har dålig hållbarhet och måste ensileras om den ska lagras. Spendrups har under 2015 satsat 100 miljoner kronor för att bygga en anläggning i Grängesberg som gör användbar energi av draven. Det är en av de första i världen och något som gör bryggeriet unikt i Sverige. Dravförbränningsanläggningen gör Spendrups Bryggeri nästan självförsörjande på bioenergi och näst intill oljeoberoende.

Bränsle av restproduktimage1-2

För att tillverka öl behövs vatten, malt, humle och jäst. Malten kommer från sädesslaget korn och när malten är färdiganvänd i processen passar den på att byta namn till drav. Draven består av ett fast organisk material med relativt hög proteinhalt – helt enkelt en slags korngröt. Restprodukten används till djurfoder men har dålig hållbarhet och måste ensileras om den ska lagras.

Läs mer om detta och om hur det går till på Miljönytta. 

Artiklen är från 2015

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

9 − sex =