, ,

2017 blir ett av de tre ­varmaste åren

År 2017 kommer att bli ett av de tre varmaste åren som har uppmätts. Året har också känne­tecknats av en rad extrema väder­händelser, kraftiga orkaner, översvämningar, värmeböljor på runt 50 grader och torka. I Arktis är havsisens utbredning fortsatt under normalvärdet.

Året är inte slut än men 2017 kommer troligen att bli ett av de varmaste åren som har uppmätts. Den globala medeltemperaturen för januari till september var ungefär 1,1 grad högre än under för­industriell tid. Det skriver Meteorologiska världsorganisationen, WMO, i en rapport om årets första nio månader. Rapporten släpptes på måndagen i samband med inledningen av FN:s klimatmöte i Bonn.

År 2016, då El Niño var stark, kommer troligen att fortsätta vara det varmaste året med 2017 och 2015 som nummer två och eller tre. Åren 2013–2017 kommer att bli den varmaste femårsperiod som har uppmätts.

– Det här är en del i en långsiktig varmare trend. I år har vi upplevt extraordinära väderhändelser, temperaturer på 50 grader i Asien, rekordstarka orkaner i snabb följd över Karibien och Atlanten som har nått så långt som till Irland, för­ödande översvämningar och svår torka i östra Afrika, säger Petteri Taalas, generaldirektör för WMO.

Läs mer i Dagens Nyheter.

20 Comments

Leave a Reply
  1. I’m extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it?s rare to see a nice blog like this one nowadays..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

4 × tre =